De maan als metafoor

Triple Moon Coaching is genoemd naar de 3 belangrijkste fases van de maan

De 3 maanfases zijn een metafoor van je leven

De wassende maan, de volle maan en de afnemende maan zijn de drie hoofdfases van de maan.  We kennen allemaal perioden van creatiekracht, nieuwe ideeën, zaadjes willen planten. Dit is de wassende maan. Daarna volgt de volle maan,  je plannen zijn geslaagd, je mag je succes vieren. Je voelt de energie borrelen. Aansluitend mag je tot rust komen en nagenieten, het is de periode van naar binnen keren en je klaar maken voor de nieuwe periode, dit is de afnemende maan.

Maanfases
De maan verandert elke vier weken van nieuwe maan tot volle maan. In werkelijkheid verandert de vorm of stand van de maan niet. De maan draait om de aarde, hierdoor worden afwisselend kleinere en grotere delen van het maanoppervlak door de zon beschenen. Wij op aarde zien die verlichte delen en dit geeft ons de illusie dat de maan steeds van vorm verandert. Deze veranderingen noemen we de maanfases.


De maan zorgt voor stabiliteit
De aarde en de maan vormen eigenlijk een soort van dubbelplaneet. Zonder de maan zouden wij waarschijnlijk niet bestaan. De maan zorgt voor stabiliteit van de aarde. De sterke zwaartekracht van de maan stabiliseert de draaiingsas van de aarde en de maan houdt met haar zwaartekracht onze planeet rechtop. Zonder de maan zou de aarde kantelen en dit zou ons klimaat sterk beïnvloeden.
De zwaartekracht van de maan trekt aan de dichtstbijzijnde oceaan, iets minder sterk aan het centrum van de aarde en nog minder sterk aan de verste oceaan. Aan de ene kan wordt het water van de aarde weggetrokken en aan de andere kant wordt de aarde weggetrokken van het water. Dit zorgt ervoor dat er twee getijden eb en vloed per dag ontstaan. De aarde draait in 24 uur om haar as,  de maan remt de aarde af. Wanneer er geen maan zou zijn dan draait de aarde in 6 uur om haar eigen as! Onze dagen zijn dan een heel stuk korter, onze dagindeling en onze bezigheden op aarde zullen er dan heel anders uitzien. Ook het weer zal anders zijn. Doordat de aarde zonder maan sneller gaat draaien, krijgen dan we ook te maken met veel meer wind en stormen. Een snelheid van 160 kilometer per uur is dan heel gewoon.

Ongeveer 1 keer per maand is het volle maan. Er kunnen in een jaar 13 volle manen verschijnen. Elke volle maan heeft een unieke energie, waaraan een betekenis kan worden gegeven.
De cycli van de maan kunnen jou structuur, stabiliteit en inzichten geven. Vrouwen kennen de cycli van nature en heel letterlijk, mannen leven de cycli net zo goed hoewel hier nog niet veel over bekend is.
 

Uiteindelijk ben jij degene die het beste kan interpreteren wat de maan voor jou kan betekenen.

Mijn coaching is maatwerk en op jou persoonlijk afgestemd.
*Resoneert de maan met jou? Dan kunnen we de maan als metafoor en de maanenergie inzetten als handvat binnen jouw coachtraject.
*Heb jij niets met die maan, is dit te zweverig voor jou? Dan gaan we de maan in welke vorm dan ook niet inzetten binnen jouw traject. Ik heb heel veel tools en modellen waarvan er een heel aantal zeker bij jou passen om jouw doel te gaan ervaren.

Uitleg over de fases

Nieuwe maan
De maan is niet te zien of als een dunne sikkel aan de rechter kant van de maan. Deze maan komt op met zonsopgang en gaat onder met zonsodergang. Ze is het beste zichtbaar vlak voor zonsondergang.
De energie van de nieuwe maan is die van het planten van zaadjes. Het is een goede tijd om iets nieuws te beginnen. Gevoel: vol van nieuwe ideeën, impulsief.

Wassende maan
De maan is aan de rechterkant voor een kwart verlicht. De maan komt op halverwege de ochtend en gaat onder halverwege de avond.
De energie van de nieuwe maan is die van het ontspruiten van nieuwe plantjes. Het is de tijd van weten en voelen wat je dromen zijn, dat je je bewust wordt van wat je wil, het vormgeven en realiseren van zaken. Gevoel: je ideeën uiten, er voor gaan.

Eerste kwartier
De rechterhelft van de maan is verlicht (50%). De maan komt op rond het middaguur en gaat onder rond middernacht.
De energie van het eerste kwartier is groei, intuïtie. Het is de tijd van plannen ontplooien, ideeën vormgeven en mogelijke problemen oplossen, gauw teveel hooi op je vork nemen. Gevoel: ervaren van wrijving, tegenstand ervaren, Dit hoeft niet negatief te zijn, het kan het extra vonkje zijn om je plannen te laten groeien.

Gibbous maan
Driekwart van de maan is nu verlicht. De maan komt op halverwege de middag op en gaat onder halverwege de nacht.
De energie van de gibbous maan is afronden, de puntjes op de i zetten. Het plantje heeft een knop. Het is de tijd van het begrijpen wat het maakt dat je de actie hebt ondernomen. Je ziet details Je bent nu meer intelectueel bezig.

Volle maan
De maan is volledig verlicht. De maan komt op rond zonsondergang en gaat onder bij zonsopkomst.
Dit is de climax, de belangrijkste fase van de maan. De aarde staat nu tussen de zon en de maan in. Aan beide kanten wordt er kracht uitgeoefend op de aarde.
De energie van de volle maan is resultaten behalen, je plant heeft bloesem . Het is de tijd om je balans te vinden en te behouden, het antwoorden ontvangen op je vragen.  Gevoel: tevredenheid, grootsheid.

Afnemende maan
De maan is driekwart van de linkerhelft verlicht. De maan komt op halverwege de avond en gaat onder halverwege de volgende ochtend.
De energie van de afnemende maan is afronden, tot rust komen. Je plant draagt de vruchten, rijp om te plukken. Het is de tijd om rust te nemen en dat mag na alle inspanningen en Nu je je lessen hebt geleerd. Gevoel:  je wil je lessen en ervaringen delen. Behoefte om er over te praten.

Laatste Kwartier
De linkerhelft van de maan is verlicht (50%). De maan komt op rond middernacht en gaat onder rond het middaguur .
De energie van het laatste kwartier is binnenhalen, oogsten. Het is de tijd voor zelfanalyse, analyse van de gedane zaken en  je persoonlijke proces evalureren. Gevoel: het is goed, ik heb geleerd.

Balsemieke Maan
De maansikkel wordt steeds kleiner en is uiteindelijk niet meer te zien. De maan komt op halverwege de nacht en gaat onder halverwege de middag.
De energie van de balsemieke maan is toepassen, je plant gaat op de composthoop. Het is de tijd om  je geleerde lessen toe te passen in je  dagelijks leven. Als je je lessen niet hebt geleerd, geen acties hebt ondernomen die pasten in de eerste zeven fasen, dan kun je niet verder. Het is dan nu echt de tijd om het verleden los te laten.